Vill vi ha Internet eller modererade nät?

Internet liknar vägar, det är one size fits all vilket medför att all sorts trafik kan använda det.

Men om mobil- och bredbandsoperatörer skulle koppla ihop distribution med tjänster får samhället problem. Internet fungerar bättre än modererade distributionskanaler, läs The Rise of the Stupid Network, en klockren analys, och World of Ends.

Dagens mobiloperatörer levererar två saker, tjänster och infrastruktur. Operatörerna tjänar mer på att blanda ihop dem.

Tidigare har ringsignaler sålts som en del av mobilabonnemanget och operatörerna har tagit betalt av tjänsteleverantörer som vill finnas med i operatörernas abonnemang. Nu försöker de omforma Internetdistribution till något som liknar mobiloperatörsmarknaden för tio år sedan. Men att hantera Internetdistribution som en tjänst (telefonsamtal, sms, Internetdistribution, svarare, ringsignaler) är alltså att blanda äpplen och päron.

För samhället är det viktigt att dessa hanteras separat. Vi vill själva styra över hur vi använder nätet men hur uppkopplingen sker är mindre relevant.

  1. infrastruktur (Internetdistribution)
  2. tjänster (telefoni/ www/ epost/ voicemail/ video)

Om vi byggde vägar på mobiloperatörernas sätt skulle vi få Volvovägar för Volvo-godkända fordon, Investorvägar och ABBvägar som bara släpper förbi sina samarbetspartners och så vidare. Det skulle uppenbarligen inte göra livet bättre för någon. Vi vet inte vad företagen heter som asfalterar och sköter vägarna och det vill vi heller inte veta, vi vill bara ha bra vägar, åkandet sköter vi själva.

Vad gäller kapacitetsfrågor så är det avgörande att lagen, och inte operatörernas egna bedömningar, avgör hur det ska hanteras. Operatörerna ska sköta distribution, inte filtrering! Filtrering = tjänster = att göra skillnad på bitar- torrentbitar, Skypebitar, wwwbitar, epostbitar, RikardLindebitar, kanal5bitar etcetera.

2012-03-28: Teleoperatörer vill blockera gratis telefoni

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *