Arbetslinjen
Arbetslinjen handlar inte om ett visst antal arbeten. Det insåg jag idag när jag funderade över vad som är ramens huvudpoäng. Arbetslinjen kan metaforiskt ses som en tallinje där vi antingen har fler arbetande eller färre.
Inbyggt, men dolt, i denna ram är ett synsätt, en logik:
- Antalet arbetande är det som är betydelsefullt.
- Samhället ska ägna sig åt antalet arbetande, inte något annat!
- Allt annat än antalet arbetande, till exempel god arbetsmiljö och hög lön är belöningar.
- Den som disciplinerar sig och arbetar blir belönad.
- Varje individ har ansvar för att arbeta och disciplinera sig.
- Individer får själva ta konsekvenserna av sina prestationer, både positiva och negativa konsekvenser.
- Om samhället till exempel lägger sig i hur arbetsmiljön ska utformas eller sköter löneförhandling åt en individ så tappar personen incitament att anstränga sig.
Allt detta är införstått!! När Anders Borg säger att arbetslinjen är framgångsrik så är det detta han syftar på, inte att den minskat arbetslösheten, det har den inte. När Fredrik Reinfeldt hävdar att vi inte har massarbetslöshet så bygger även han sitt resonemang på denna logik.
De menar att samhällets utveckling går i rätt riktning, att vi rör oss mot en arbetsmarknad där varje människa konkurrerar med alla andra om att göra karriär, att samhället ska bygga på prestation och belöning eller frånvaron av båda.
Av dessa anledningar ska vi, enligt den konservativa logiken, bara bry oss om antalet arbeten och undvika att utforma det samhälle och den arbetsmarknad vi tror är bäst. Utformningen av arbetsmarknaden ska ske via en marknad där det råder konkurrens.
Arbetslinjen liknar Förbifart Stockholm. Staten ska inte ägna sig åt stadsplanering utan endast se till att människor kan ta sig dit de vill. Sedan är det medborgarnas ansvar att välja var de bor och att ta konsekvenserna av det valet.
Arbetslinjen innebär att staten/medborgarna endast ska se till att det finns vägar till arbete men inte ägna sig åt utformningen av arbetet. Arbetsmiljö, arbetsvillkor, facklig representation, löneförhandling och arbetsskador är exempel på sånt arbetslinjen utelämnar och det är poängen.
Arbetslinjen är konservativ politik!
Gröna bloggar om arbetslinjen
SCHLAUG.SE – Grön revolt – eller kanske snarare ärofyllt återtåg till grön politik…?
Hållplats Hådén – Vad säger karln?
Hållplats Hådén – Miljölinjen vs arbetslinjen