Blogg

Nej, Donald Trump kommer förlora presidentvalet

Jag får höra en massa missuppfattningar om det amerikanska presidentvalet från kompisar och folk.

”Trump kommer vinna och världen gå under”

Men Donald Trump är på väg att förlora valet. Han är en genuint svag kandidat i motsats till motståndaren som är fokuserad, erfaren och har ett skickligt team som vet hur de ska utnyttja motståndarens svagheter.

Amerikanska folket vill ha tillbaka sin aborträtt

Donald Trump är ansvarig för att aborträtten togs bort i USA vilket har lett till stora politiska förluster för republikanerna i varje val sedan dess. Amerikanska folket berövades en av de mest fundamentala friheterna och har om och om igen visat med röstsedeln, på alla nivåer och med stora marginaler, att de inte tänker acceptera det.

Högsta domstolen i delstaten Arizona slog i veckan fast att en abortlag från artonhundratalet ska gälla. Detta har synliggjort för hela befolkningen hur radikala republikanerna är och hur långt de är beredda att gå. Att Trump är ansvarig för denna utveckling är något som demokrater över hela landet nu trummar oavbrutet.

Brott lönar sig inte

Trogna Trumpväljare har angett en potentiell situation då de inte skulle rösta på honom

 • om han blir fälld i domstol av en jury

2024 har Donald Trump fällts två gånger i domstol.

Han fälldes i januari för våldtäkt av journalisten E. Jean Carroll och dömdes att betala 88,3 miljoner dollar i skadestånd.

Trump kontrollerade ett av de största finansiella bedrägerierna i amerikansk historia och har blivit fälld i domstol för det. Domen innebär att han ska betala mellan 175 och 450 miljoner dollar i böter och att han inte får utöva affärer i delstaten New York i tre år.

Fler åtal mot Donald Trump är på väg till rättssalen, bland annat att han försökte omvända resultatet i presidentvalet och ledde en väpnad resning mot amerikanska staten 6 januari 2021.

En valkampanj med stora problem

Donald Trumps valkampanj har stora problem. Framförallt beter sig Trump själv nyckfullt, kaotiskt och förvirrat, mycket mer än förut.

Han gör oöverlagda utfall som får väljare att vända honom ryggen, som att kritisera sjukvårdsreformen som gett hela befolkningen tillgång till vård. Den sortens misstag gör amatörpolitiker och får betala vid valurnan.

Inte bara Trump gör misstag, det republikanska partiet klarar inte av att samarbeta och när de till slut gör det blir resultatet extrema förslag. Nyligen presenterade the Republican Study Committee – en grupp som representerar 80 procent av republikanernas ledamöter i Representanthuset, inklusive partiledningen – en budget som skär ner massivt på det sociala skyddsnätet Social Security och fastställer att liv börjar vid befruktning, två mycket impopulära ställningstaganden.

Negative partisanship

En del väljare bildar sina politiska åsikter utifrån de partier och partirepresentanter de ogillar, känt som negative partisanship. Detta var en viktig orsak till Donald Trumps förlust i presidentvalet 2020. Amerikanerna var så rädda för vad som skulle hända om han blev omvald att de gick man ur huse till vallokalerna och postkontoren.

Samma dynamik syns tydligt i detta val. Att proklamera avsikten att omvandla demokratin till en diktatur skrämmer slag på mitten- och vänsterväljare. Att uppmuntra Ryssland att attackera Natoländer, att han tänker hämnas på politiska motståndare och förbjuda aborter i hela landet hjälper inte. Hans avsikter skrämmer demokrater men även konservativa som fått nog, som inte längre kan se sig själva i spegeln om de röstade på Trump.

En agenda som folket redan röstat bort flera gånger

Amerikanska folket har avfärdat MAGA i val 2018, 2020, 2022, 2023 och i januari 2024.

Trots detta driver Donald Trump en mer aggressiv och destruktiv agenda. Han argumenterar för att

 • Putin ska krossa Ukraina
 • ta bort friheter och rättigheter för kvinnor och färgade
 • barn som våldtagits ska bära ett foster
 • avskaffa den allmänna sjukvårdsförsäkringen
 • fler vapen ska finnas i skolor
 • bokcensur införs i skolor
 • sänka minimilönen
 • massarrestera och deportera invandrare
 • avsluta USAs demokrati

Varje förslag urholkar stödet från de trogna, minskar gruppen som överväger att rösta på Trump.

Joe Biden är en stark kandidat

Joe Biden har stoppat en pandemi, vänt en krympande ekonomi, fått ner inflationen, skapat rekordmånga jobb, minskat kriminaliteten och gjort mer för klimatet än någon av sina föregångare. Och mer.

Joe Biden är stark, smart och kvick i sinnet. Han är omtänksam och bryr sig om människor. Han har mer erfarenhet av att styra ett land än någon tidigare president.

Bidens valkampanj har mer än 192 miljoner dollar i kassan, mer än någon presidentkandidat någonsin i detta skede av valet. I februari samlade kampanjen in 53 miljoner dollar, i mars 90 miljoner dollar. 96 procent av donationerna i första kvartalet var mindre än 200 dollar.

With a $53 million haul in February, the Biden campaign built on their already impressive financial advantage over Trump, who brought in only $20 million over the same period. The Biden campaign has $71 million in cash on hand, compared to just $33.5 million for Trump.

The Daily Beast: The Biden Campaign Is Quietly Preparing a Trump Ambush

I jämförelse samlade Donald Trumps valkampanj in 57 miljoner dollar i mars.

Men han är ju så gammal…

Nyhetsmedia har inlett mer grundlig rapportering om Donald Trump och samtidigt börjat släppa vinterns enträgna blick mot gamle Joe Biden.

Att presidentens ålder skulle vara ett problem har inte stöd i empiri.

As a Republican strategist who has bluntly tried to make the case for generational change against an opposing presidential candidate, I can tell you it doesn’t really work.

Politico: Opinion | Why Republicans Are Making a Big Mistake on Biden’s Age

Politikers personliga egenskaper som ålder, ärlighet och otrohet fungerar som kritik bara när de har en tydlig koppling till väljarnas konkreta verklighet. Bidens ålder har ingen annan innebörd än att han levt längre än de som är yngre.

Sammanfattning

Donald Trump är en genuint svag presidentkandidat som tävlar mot en av de mest framgångsrika presidenterna i landets historia. Trump kommer förlora presidentvalet i november.

Källor

Bildkälla: Donald Trump

5 bästa sakerna för klimatet 2023

Vad gick bra för naturen och klimatet under 2023? Här är fem av mina favoriter.

Investeringar i fri energi nådde $1,8 biljoner

Investeringar i solenergi och vindkraft landade globalt på svindlande 1800 miljarder dollar. Det var en ökning med mer än femtio procent från 2022.

Kostnader och priser föll. Volymerna ökade. Fossila bränslen fortsatte plana ut. Förändringen accelererade i EU, Kina och USA och tillverkningen genomgick ett uppsving. Läs mer

Allmänhetens bild är att kol, olja och gas hör till det förgångna

För första gången uttalade världen enigt att människan ska sluta använda fossila bränslen. Samtidigt formulerade mötet ett mål för fri energi. Världen ska tredubbla mängden solenergi och vindkraft till 2030. Vi har nu bestämt att kol, olja och gas hör till det förgångna och ska ersättas så snabbt som möjligt. 2024 vaknar vi varje morgon med en ny målbild, en värld utan fossila bränslen. Läs mer

Den globala försäljningen av elbilar nådde rekordhöga 18 procent av världens bilförsäljning.

Elbilar ersätter nu 1,5 miljon oljefat varje dag (pdf). I USA har fler än 1 miljon elbilar sålts på ett år. Efterfrågan på elcyklar har också slagit rekord, runt 40 miljoner vilket är långt mer än något annat trafikslag. Läs mer

Kol, olja och gas är värre på alla sätt

Fåglar i vindkraftverk, råmaterialbehov för solceller och annan kritik mot fri energi blottlades och verkligheten synliggjordes. Kol, olja och gas är världens största problem.

De kräver tusen gånger så mycket råmaterial som solenergi, vindkraft och batterilagring. De orsakar krig och dödar sjutton gånger så många djur och flera miljoner människor varje år! Läs mer

70% chans att globala utsläpp börjar sjunka 2024

Enligt analysfirman Climate Analytics är det sjuttio procents sannolikhet att globala utsläpp börjar sjunka redan 2024.

Om den nuvarande utvecklingen för vindkraft, solenergi och elbilar fortsätter kommer världens samlade utsläpp börja sjunka redan i år! Chansen att detta händer är 70 procent förutsatt att nuvarande etablering av fri energi fortsätter och att det sker vissa framsteg att begränsa utsläpp som inte är koldioxid. Läs mer

2024?

Det hände många andra mycket bra saker under 2023 och vi kommer skörda ännu fler frukter under 2024. Men framförallt har vi nu en global kapacitet att bygga ut solenergi, vindkraft och energilagring som kommer fördubbla mängden fri energi och minska globala utsläpp snabbare än förväntat. Vi kan under 2024 se fram emot nyheten att världens utsläpp minskar!

Källor

📰 Upplyser Dagens Nyheter verkligen världen?

Mathias Sundin på Warp News tar idag upp nyhetsmedias begränsade urval och snedvridna bild av verkligheten. Medier som Dagens Nyheter och BBC gör viktiga insatser när de granskar och belyser makten samt rapporterar från krigszoner och andra farliga miljöer. Men de klarar inte av att sakligt redogöra för världens förhållanden, till exempel om

 • den enormt positiva utveckling som barnadödligheten genomgått och
 • vad som faktiskt är farligt (hjärt- och kärlsjukdomar).

Istället tar medierna upp terrorism, mord och annat som skrämmer människor men som står för en försvinnande liten del av de praktiska problem samhället tampas med.

Klimatkrisen är ett annat område där media misslyckas med sin rapportering. Prisutvecklingen för vindkraft, batterier och solenergi är en konstant nedåtgående trend som pågått i mer än 30 år och som nu accelererar! Marknaden för fri energi växer och priserna sjunker snabbt vilket får fler att köpa och det är en utveckling som kommer fortsätta. Priset på solenergi, vindkraft och batterilagring kommer sjunka snabbt det kommande decenniet.

Att inte rapportera om denna utveckling är närmast tjänstefel, istället handlar i princip allt om atmosfärens uppvärmning och de samarbetsproblem länder har. Varför visar medierna inte att det sker en positiv utveckling och att vi har goda möjligheter att begränsa världens koldioxidutsläpp till hanterbara nivåer?

3 enkla steg för att komma igång på Mastodon

1. Registrera ett konto på mastodon.nu

Om du inte är nöjd med mastodon.nu kan du flytta ditt konto senare utan att förlora dina följare, Mastodon liknar epost på detta sätt.

2. Fyll i litegrann i din profil

Något om dig själv och kanske ett foto.

3. Följ någon

Om du inte hittar någon vettig får du gärna börja bland mina följare 😅

Mitt personliga användarnamn är @rikard@mastodon.social men jag har också ett konto om framing @vadarframing@mastodon.nu och ett för min klimataktivism @grow@mastodon.nu

Du kan också se vilka av dina Twitterföljare som finns på Mastodon.

När du hittar någon som du gillar 👉 titta på personerna som den personen följer och följs av för att hitta fler du vill följa. Du kan också kolla dessa sidor

Klart

Sådär, nu är du klar! Välkommen till den fria världen som inte styrs av en miljardär eller storföretag. Börja publicera dina tankar och kolla vad andra säger.

Torra nyheter

Under pandemin var Folkhälsomyndighetens pressarbete idealiskt, det jag hade velat se SR och SVT göra. Torra, sakliga presskonferenser. Tegnell svarade på frågor och höll inte inne med potentiellt skrämmande faktum. Däremot försökte han inte vinkla eller skruva till det för att få till en dramaturgisk effekt, något som inga medier klarade av. Enkla sakliga nyhetsuppdateringar i text när det fanns något att berätta.