”Det viktigaste för ett parti är att vara i rörelse”

Fredrik Reinfeldt kritiserade idag Socialdemokraternas partianalys och avslutade med:

-Det viktigaste för ett parti är att vara i rörelse.

Så kommunicerar en politiker som är medveten om den egna politikens svagheter; i Moderaternas fall stelhet, slutenhet och rädsla för förändring. Metoden går ut på att hävda motsatsen till de faktiska svagheterna, att till exempel betona rörelse om politiken leder till stiltje. Man kan säga att detta är Moderaternas favoritknep i sin kommunikation.

Tänker du minska grönytorna i ett samhälle? Lansera en “trädnorm”, att plantera ett träd för varje bostad som byggs. Låter bra, fler bostäder och fler träd, vem kan ha något emot det? Inramningen döljer att detta innebär minskade grönytor.

“Arbetslinjen” vänder upp och ner på bilden att Moderaternas politik är dålig för människor när vi är fattiga eller svaga. Arbetslinjen framställer arbete som en binär fråga, att ha ett arbete eller att inte ha ett arbete. Inramningen döljer allt annat som är relevant i sammanhanget, arbetsmiljö, anställningsförhållanden, lönesättning, fackfrågor, arbetstid, hälsoaspekter, miljöpåverkan och så vidare. Att tala om arbetslinjen är ett sätt att tränga undan områden från den politiska agendan där man är svag och istället tala om det som Moderaterna har en politik för.

När Fredrik Reinfeldt talar om Moderaterna som ett parti i rörelse är det en del i arbetet att skyla över att man driver en konservativ politik som får människor och samhälle att stelna. En snygg detalj är att det kommer som en kritik av motståndarens politik.

Lämna en kommentar