Kollektivtrafik, varför det?

Nyligen kunde man läsa i tidningarna att Stockholms tunnelbana ska förlängas till Nacka. Satsningen är ett samarbete mellan de borgerliga partierna i Stockholm. Oppositionen fick genast ett sjå att förklara både att detta är jättebra, hurra det här är precis det vi alltid sagt, och att kritisera de borgerliga partierna för något, att visa att man har en egen agenda, en annan politisk vision. Men kritiken var inte speciellt spännande, man undrade hur projektet skulle finansieras. I detta läge blir det uppenbart att politik handlar om mer än sakfrågor. Miljöpartister tycker ju faktiskt om kollektivtrafik och även om vi kanske hellre satsar på bussar än tunnelbana så tycker flertalet att det här är bra.

I början av året utspelades ett liknande samtal mellan Mp och M i Stockholm, det gällde trängselavgifter och Förbifart Stockholm. M hade svängt när det gäller trängselavgifter och Mp fick svårt att kontra, plötsligt framstod M som balanserade och samarbetsvilliga trots att de tagit stans trafikbudget för de närmaste 30 åren och lagt på motorvägar. Mp argumenterade väl men samtalet handlade ändå om Moderaternas favoritämne, framkomlighet.

Den här typen av debatt förekommer även på riksplanet. I februari fick vi veta att kärnkraften är en återvändsgränd. Man talar om energifrågan som att den är rent funktionell, med förklaringar på hur vi kan producera och använda energi mest effektivt. Problemet är bara att alla vill ha förnybar energi men de borgerliga vill införa det “med förnuft” och “lagom snabbt”, och än en gång så framstår de som balanserade och samarbetsvilliga.

Den röda tråden i dessa inlägg är att Miljöpartiet argumenterar sakligt men utan riktning, utan att ange var den gröna politiken ska föra samhället.

En lösning är att aktivera empati och närhet med en annan inramning, om att öka kontakten mellan människor:

En tunnelbana till Nacka är jättebra. Den stärker Nacka och gör Stockholms västra söderorter bättre stadsdelar att leva i, det ökar kontakten mellan människor och vi kommer närmare varandra. Miljöpartiet vill fortsätta detta arbete och se till att alla stadsdelar är bra platser att leva på, att vi gör Stockholm till en ännu bättre stad att leva i, ett hem för oss alla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *