Om samarbete, fotboll, Tyresö och Marta

Idag gick vi på fotbollsmatch, min dotter, hennes fotbollslag och ett gäng föräldrar. Damallsvenskan hade premiär och för den som lyckats undgå nyheten så spelar världens typ bästa spelare, Marta, numera i Tyresö FF.

Det var en del snack i förväg, skulle Tyresö få ihop det, skulle laget kunna samarbeta eller skulle alla nyvärvade stjärnor köra lone-wolf. Det visade sig ganska snabbt att laget redan spelar sammansvetsat och väldigt effektiv fotboll. Passningarna satt hela tiden till skillnad från motståndarlaget Örebro som körde gärdsgårdsstajl, man undrar vad de gör i Allsvenskan (de nickade bland annat in ett självmål).

7-0, hurra!

Men eftersom jag är fixerad vid framing och kommunikation kunde jag inte hålla mig från att analysera mediernas rapportering av matchen.

Marta tvåmålsskytt i premiären!  (SVT)

Se Martas dubbla träffar i premiären (TV4)

Jag vet att sporthändelser alltid beskrivs genom en person eller en persons insatser men Marta var definitivt inte den som avgjorde matchen mellan Tyresö och Örebro. Jag kan inte beskriva det som något annat än ett väldigt effektivt samarbete, en bra laginsats där gruppen stod för anfall, försvar och allt däremellan. Jag får känslan att tv och tidningar kommer ta kål på sig själva genom sin oförmåga att rapportera verkligheten. När passningsspelet avgör en match så kan en bra journalist förmedla det.

Sveriges Radio gav en hyfsad beskrivning av matchen, i rubrik och ingress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *