SVTs partiledardebatt 6 maj 2012

Partiledardebatt 6 maj 2012En ganska sömnig tillställning tyckte jag. Att oppositionens kritik mot regeringen inte gick fram och att borgerliga tjuvnyp fungerande är ett underkännande av både Socialdemokraternas, Miljöpartiets och Vänsterpartiets debattstrategier.

Stefan Löfven är oförfalskad som person, vilket är jättebra, men han verkar inte förstå alls hur man anger en riktning i politisk debatt, jag tror inte han nämnde en värdering under hela debatten. Hans bästa insats var resonemanget om vilken sorts regering vi får se efter nästa val.

Update 8 maj: Jag misstog mig här. Han tog upp den socioekonomiska segregationen i skolan och statens ansvar gentemot medborgarna, väldigt intressant.

Jonas Sjöstedt agerade ärligt och starkt, han är ett lyft från Lars Ohly, men han har inte formulerat några svar på den kritik som han vet är på gång, som de borgerliga partiledarna säger- han lovar allt till alla, det måste han formulera ett bättre svar på.

Gustav Fridolin var skarp i en del växlingar, han är en skicklig debattör, men han skulle behöva bättre formuerade idéer. Som ett exempel har jag tidigare nämnt vapenexporten. Skälet att inte exportera vapen till Saudiarabien är att inte medvetet skada människor, att vi bryr oss om varandra. Att skada människor för att skapa fler jobb är inte moraliskt försvarbart.

Något som oppositionen borde slå mycket hårdare mot är det borgerliga hyckleriet och deras ständiga hån. Beteendet är fräckt, oansvarigt och när oppositionen inte bemöter det på ett bra sätt så undergräver det förtroendet för oppositionspolitiken. Frågan människor ställer sig är varför man ska rösta på någon som inte försvarar sig, som inte stoppar de som försöker mobba, hur man ska lita på ett parti som inte står upp för den egna politiken och visar att den är värd att försvara.

Andra bloggar om debatten

Lämna en kommentar