Bitcoin omvandlar bankernas kunder till konkurrenter

Ojoj, bankerna är verkligen otroligt naiva och okunniga om Bitcoin.

”De nya tjänsterna tror hon kommer att handla om det som digitaliseringen inte kan göra, det vill säga fysisk kontakt mellan bank och kund.”

Ungefär som att kommentera Googles framväxt med

”de nya söktjänsterna kommer handla om det som digitaliseringen inte kan göra, fysisk kontakt mellan den som skriver och den som läser”

Banktjänster för internationella betalningar kommer mer likna Skype än något vi sett i banksammanhang tidigare. Kunderna älskar redan att betalningar sker direkt, som att skicka meddelanden, och att den vanliga internetbanken ersätts med en användarvänlig mobilapp. Flertalet är hjärtligt trötta på vanliga banker. Att den fysiska kontakten skulle bli viktigare är önsketänkande, möjligen om 20 år när alla dagens banker konkurrerats ut och ersatts av tio miljoner onlinetjänster.

Håll i er nu, så här beskriver svenska banktjänstemän marknaden för internationella betalningar som alltså redan finns och som exploderat i omfattning de senaste två åren:

”Det kommer dock att dröja åratal innan den vanliga bankkunden märker av tekniken. Ett 40-tal stora banker arbetar sedan något år tillbaka gemensamt på att se hur tekniken kan användas. SEB och Nordea tillhör dem. Nicolas Moch, ansvarig för informationsstrategi på SEB, säger att än så länge så testas systemet enbart genom fejkade internationella transaktioner mellan bankerna.
– Men vi är fortfarande långt ifrån att våra kunder ska kunna använda tekniken för alla sina internationella betalningar, säger han.
Ett problem för bankerna är att de partners de eventuellt ska samarbeta med när det gäller blockkedjor måste uppfylla stränga krav. Det måste finnas en struktur där lagar och regler gäller även för aktörerna i en blockkedja och som bankerna kan lita på.”

Problemet, ur ett bankperspektiv, är att dina kunder numera även är dina konkurrenter. Med ett Bitcoinkonto kan du låna ut pengar lika enkelt som att skicka ett meddelande. De tjänster som hittills krävt en institution kommer i allt högre utsträckning vara funktioner i webbtjänster och mobilappar. Vid en husförsäljning kan  köpare, säljare och mäklare starta ett gruppsamtal för transaktionerna och sköta betalningen själva. Om det behövs ett brygglån vid försäljningen kan en app låna pengar från ett par tusen användare som var och en lånar ut bitcoin motsvarande en tia eller en femtiolapp.

Dagens banker är förbrukade, slut, finito, adios amigos!

Dagens Nyheter: Bankerna står inför en digital revolution

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *