Så ska Donald Trump vinna presidentvalet i USA

grassroots-podium

Till alla polinerds därute i stugorna – så här ser Trumps strategi ut för att vinna mot Hillary Clinton i det amerikanska presidentvalet.

Donald Trump kommer att framställa Hillary som etablissemangets kandidat och sig själv som anti-etablissemang. Att Trump står utanför etablissemanget är välkänt sedan tidigare och den viktigaste kompenenten i hans politiska image.

I sitt segertal på Super Tuesday upprepade både Donald Trump och Chris Christie ett nytt budskap, att kampanjen är en gräsrotsrörelse. Texten på podiet uppmanade gräsrötterna att bidra till kampanjen via sms. Men han gör det inte för att få in pengar till kampanjkassan, han finansierar ju sin egen kampanj.

Nej, nu handlar allt Trump gör om att signalera att han slår underifrån, att han är en man av folket som arbetar för hela amerikanska folket, för Main Street, inte Wall Street. Trump finansierar sin egen kampanj men kommer använda små bidrag från gräsrötter för att befästa, ja till och med förstärka bilden av sitt oberoende. Med tanke på att han mer än någon symboliserar kapitalism är detta en snygg manöver.

Trump kommer att låna kritiken mot Hillary som Bernie Sanders trummat in de senaste månaderna, att Wall Street har köpt henne. Det politiska budskapet som gräsrotsdonationerna skickar, om kandidatens oberoende, är även det något som Trump lånar från Bernie Sanders! Varför börja om från scratch när det redan finns en inarbetad kritik att bygga på?

Att det här fungerar beror på att kritiken mot Hillary kontrasterar mot och framhäver Trumps påstådda styrka, att han tänker och agerar självständigt.

Budskapet om oberoende och självständighet handlar samtidigt om USA. Trump symboliserar det han vill skapa och som han konstant upprepar:

Make America Great Again

Amerikanerna är ett självständigt folk och genom att göra USA mer ekonomiskt framgångsrikt ska Trump befria det amerikanska folket från beroendet av mexikanska immigranter och olja från muslimerna i Mellanöstern.


För tillfället är jag ganska tveksam till Hillarys chanser men det är många månader kvar till valet och hon är en fantastisk politiker så jag ser fram emot ett spännande valår.

Om du höll i trådarna, hur skulle du lägga upp strategin för Hillary?

Relaterat
George Lakoff: Why Trump?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *