Det amerikanska presidentvalet 2016

Gårdagens republikanska debatt, med Donald Trump som frontfigur och en mängd konservativa gubbar som bisittare, förvånade mig.

Se debatten

Mitt minne av republikanska debatter från 2011 och 2012 var att de bestod av klyschparader och allmän amerikansk kukuppvisning. Dessa män (för de är män  även de som biologiskt sett är kvinnor) tycker att pappan ska fatta beslut som alla andra ska följa. Sen får alla andra skärpa sig, disciplinera sig som det heter, för att en dag själva kunna bli pappa. När jag skriver pappa är det en metafor för auktoritärt ledarskap, någon som vet bäst och som bestämmer, oavsett om alla andra tycker det är ett dåligt beslut.

Donald Trump följer inte denna modell helt, han är något mer frisinnad än de andra, beredd att pröva även sånt som republikanska väljare reagerar negativt på.

Så vem vann? Ja jag tycker att hela uppställningen vann just för att de förvånade med en del  initierade kommentarer och prov på ansvarsfullt tänkande.

Kanske blir detta presidentval mer intressant än det förra, om både demokrater och republikaner faktiskt vill diskutera samhällsfrågor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *