Vad händer när man fallit utför ett stup?

South City Lights condos under constructionNu händer det, USA faller utför budgetstupet!

I morgon har myndigheter stängt. Det innebär till exempel att flygtorn står obemannade och att folk därför inte kan färdas med flyg. Fängelsevakter får ingen lön, inte heller gränsvakter! Många infrastrukturprojekt stannar och ekonomin kommer gå långsammare, mindre ekonomisk aktivitet, färre människor i arbete. Landet stelnar.

Men ett stup? Metaforen kändes kanske passande i förväg, få väljer frivilligt att åka utför ett stup. Såhär dagen efter stöter dock stupet på problem. USA finns ju fortfarande, människor vaknar och lever sina liv. Stupet känns inte rätt längre.

Stup-metaforen har även en större svaghet, den beskriver ekonomin som en del av naturen, något vi lever med men inte något vi skapar och ändrar. Naturen har sin gång, helst utan mänsklig inblanding. Med denna metafor ska vi alltså låta ekonomin ha sin gång, utan regleringar och annan inblanding. Låter det bekant?

Ekonomin är en uppsättning system, något som människor skapat och som vi kontinuerligt och aktivt förändrar, den är inte ett naturfenomen. Ekonomin liknar mer en byggarbetsplats än ett stup eller en skog. Bättre metaforer för att beskriva ett lands ekonomi kan vara en byggarbetsplats, byggnadsställningar, verktyg, grävskopor och byggarbetare. Med byggmetaforen förvandlas stupet till en visselpipa som signalerar att arbetet ska stanna och arbetare gå hem. Att röra sig är positivt, för att inte säga nödvändigt, när man bygger ett hus, tvärtemot färden mot stupet.

Relaterat #

Foto av BrokenSphere

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *