Vi (medborgare) behöver en helhetsplan för naturen
Jag har varit medlem i ett antal politiska partier och jobbat på en politisk tankesmedja och genom alla dessa grupper löper en röd tråd. De styckar upp problem i små delar och ta sig an delarna isolerade från varandra på bekostnad av helhetssyn.
Medborgare i Sverige och i andra länder behöver en plan för klimatet som klargör vad som behövs för att avsluta de skadliga utsläppen och sätta naturens kretslopp i rörelse. En plan visar riktningen för vårt arbete och hur det är avgränsat. Vi kan se till helheten oavsett vilka relationer som finns mellan länder. Med en plan kan medborgare påverka partier, organisationer och företag att samarbeta i nätverk över nationsgränser.
En plan visar riktningen för vårt arbete och hur det är avgränsat. Att byta glödlampor till LED eller att ta cykeln istället för bilen kan kännas lönlöst och futtigt när delarna inte är kopplade till större mål. Genom att klargöra alla delar som behövs för att få bukt på utsläppen stärks känslan av att varje steg räknas, ett steg närmare målet, en uppgift mindre att lösa. Med planen ser vi också tydligare vilka delar som är viktigast.
Den globala miljörörelsen har svårt att enas om åtgärder för varje land har sina utmaningar. Men när vi jobbar med idéer finns inga nationsgränser om vi väljer att fokusera på helheten. Oavsett vilka politiska relationer som styr överenskommelser mellan länder kan vi klargöra vad de gemensamma målen och planerna är. Då ser vi lättare hur ett land kan bidra till lösningen även om det gäller åtgärder utanför nationsgränserna. Vi kan se till helheten oavsett vilka relationer som finns mellan länder.
När vi ser helheten kan vi påverka partier och organisationer att samarbeta i nätverk över nationsgränser. Vi kan etablera medborgarsamverkan mellan alla möjliga nätverk, till exempel att agera som konsumenter med krav på ekologiska produktionsmetoder och nollutsläpp i industrin för att vi ska välja just deras produkter.
Vilka åtgärder krävs för att minska de globala kolidioxidutsläppen och få naturens kretslopp att fungera igen? Här är ett utkast (pdf) som en tidigare Greenpeace- chef skrivit med insatser som behövs för att vi ska lösa vår tids stora utmaning:
- Minska skogsskövlingen globalt med 50%
- Stäng 1000 kolkraftverk inom fem år
- Ransonera elektricitet globalt och få igång arbetet med energieffektivisering
- Bygg om 1000 kolkraftverk med CCS
- Res ett vindkraftverk eller anlägg en solenergianläggning i varje stad
- Bygg vind- och solfarmer i öknar
- Återvinn och återanvänd begagnade material
- Ransonera användning av fossildrivna bilar med 50%
- Förbered för bio-utvecklingen med CCS
- Halvera flygtrafiken i världen
- Fånga eller bränn metan
- Sluta med klimatovänliga proteiner
- Bind 1 gigaton koldioxid i jorden
Utifrån en sån här lista kan vi dela upp arbetet i mindre delar, synliggöra vilka delar som bör prioriteras och jämföra insatserna med helhetsplanen. Vi behöver en plan för klimatet som klargör hur vi avslutar de skadliga utsläppen och som får naturens kretslopp att fungera igen.
4 Responses
[…] av alla slag och skapar en rädsla i människor som försvårar alla politiska processer. Jag nämnde en helhetsplan för klimatet för att medborgare behöver se problemet och dela upp det i mindre delar. Då har vi möjlighet […]
[…] av alla slag och skapar en rädsla i människor som försvårar alla politiska processer. Jag nämnde en helhetsplan för klimatet för att medborgare behöver se problemet och dela upp det i mindre delar. Då har vi möjlighet […]
[…] I helhetsplanen för att stoppa uppvärmningen av atmosfären är en av åtgärderna att stänga 1000 kolkraftverk. Vilka är det? Var ligger de? Hur mycket energi genererar de? Vi måste dela upp planen i delmål, i detta fall ett kolkraftverk i taget, så att vi till slut når en nivå som är konkret och görbar. […]
[…] Den samlade effekten av solpaneler kommer förändra klimatkrisen i grunden och ge oss verktyg för att stoppa koldioxidutsläppen i atmosfären. […]