”Öppna era hjärtan”

Fredrik Reinfeldts sommartal 2014Fredrik Reinfeldt vädjade för en månad sedan till svenska folket att öppna sina hjärtan för alla flyktingar som kommer från krigen i Mellanöstern. Hans tal fick mycket uppmärksamhet och efteråt har många människor diskuterat moderaternas syn på flyktingar och på invandring i stort.

Vad menade egentligen Fredrik med de där orden ”öppna era hjärtan”? Var det en vädjan om förståelse för omfattande samhällsreformer? Att han ville införa nya asyllagar som innebär att alla kommuner ska ta emot fler flyktingar? Nej jag tror mer han menade mer något i stil med ”dra ditt strå till stacken, spela schysst med de som faktiskt kommer till Sverige och skänk det du kan till ett välgörande ändamål”. Och varför tror jag det?

Fredrik Reinfeldts politiska gärning har följt en röd tråd, i frågor som arbetslinjen och ordning i de offentliga finanserna likväl som Sveriges vapenhandel och i privatiseringen av vården. Nya Moderaternas politik under Fredrik Reinfeldt har handlat om egennytta och individuellt ansvar.

Nya Moderaternas politik under Fredrik Reinfeldt har handlat om egennytta och individuellt ansvar.

När Moderaterna talar om stabilitet i de offentliga finanserna innebär det att vi ska hålla i vår egen plånbok och ta hand om oss själva, egennytta för Sverige.

I frågan om flyktingar förenas Moderaternas och Sverigedemokraternas synsätt. När Sverigedemokraterna talar om att begränsa invandringen så handlar det om egennytta för Sverige, att ordna jobb till svenskar och att prioritera tillvaron för oss som bor inom Sveriges gränser, att vi tar hand om oss själva. Och detta är faktiskt precis vad Fredrik Reinfeldt menar när han säger ”öppna era hjärtan”, det handlar inte om att vi tillsammans ska konstruera en asylpolitik utifrån flyktingarnas bästa utan att flyktinghanteringen primärt är en uppoffring som var och en av oss bör göra, varje människas individuella ansvar. Flyktingfrågan handlar ur detta perspektiv om oss själva, inte om de som flyr.

Flyktingfrågan handlar ur detta perspektiv om oss själva, inte om de som flyr.

Sverigedemokraterna ser givetvis också på flyktingar som en börda för svenskar men det beror inte på hjärtlöshet utan på en annan idé om vad som är rätt, än den förhärskande- att människor bryr sig om och tar ansvar för varandra.

den förhärskande idén att människor bryr sig om och tar ansvar för varandra

Det handlar inte om människohat utan om att människor ska ta ansvar för sig själva och agera för sitt eget bästa. Individuellt ansvar och egennytta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *