Sovrummet en mobilfri zon

https://www.flickr.com/photos/flossyflotsam/5956740192

God sömn är avgörande för varje människas hälsa. Att inleda och avsluta sömnen med Instagram, Facebook och Twitter leder inte bara till dålig sömn utan även oro, förvirring och rädsla dagen efter. Lösningen är lyckligtvis enkel och du kan ge dig själv en god nattsömn redan ikväll.

Ladda mobilen i köket, vardagsrummet, garaget eller något annat rum långt ifrån ditt sovrum.

Problemet med din mobil är sociala medier som aktiverar starka känslor. Nästan varje inlägg på Twitter och Instagram är emotionellt. Glädje, sorg, ilska, frustration, melankoli, avund och uppgivenhet är några vanliga känslor du upplever när du laddar om flödet. Det du inte upplever är lugn, närvaro, klarhet eller ro.

Med mobilen bredvid sängen är starka känslor det sista du upplever innan du somnar.

Med mobilen bredvid sängen är starka känslor det första du upplever efter du vaknat, vilket ramar in din dag, som ett Hollywoodfilter på allt som händer på jobbet, på lunchen, runt middagsbordet och framför TVn.

Det här är ett stort problem. Din vakna tid känns kaotisk och förvirrande och när du till slut lägger dig i sängen för att vila och återhämta dig fylls sömnen istället med oro. Ditt liv blir utmattande och frustrerande. Du är fången i dig själv.

Frihet #

Lösningen är att placera mobilen långt ifrån sovrummet, då får både du och mobilen vila. För dig blir följden direkt märkbar, du kan återigen känna närvaro, att du hör det människor säger, ser fåglarna på trädgrenen och märker dina barns känslor. Jag hävdar inte att du automatiskt kan känna lugn, närvaro och klarhet, för det krävs att du slutar helt med sociala medier, men åtminstone en daglig paus.

Byt ut mobilen mot väckarklocka och sov gott!

Sveriges Radio P4 Extra

Gör så här #

  1. Skaffa en vanlig väckarklocka och använd den för att vakna på morgonen
  2. Ordna en bra plats där mobiltelefonen kan laddas i köket eller vardagsrummet, långt ifrån sovrummet där du sover.


Bildkälla: sovrum

3 reaktioner till “Sovrummet en mobilfri zon”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *